مارشال محمد قسیم فهیم معاون اول ریاست جمهوری افغانستان بامداد روز یکشنبه در گذشت و به جمع یاران و همسنگرانش پیوست.
ریاست جمهوری افغانستان به خاطر درگذشت وی سه روز عزای عمومی اعلان کرده است. در این سه روز بیرق افغانستان در تمامی دنیا نیمه برافراشته خواهد بود.
به گزارش انصار، در اعلامیه که از سویی دفتر ریاست جمهوری منتشر شده آمده است که به مناسبت درگذشت مارشال محمد قسیم فهیم سه روز عزای عمومی در کشور است و پرچمهای افغانستان در داخل و بیرون از افغانستان در تمامی سفارت خانهها و نماینده گیها نیمه برافراشته خواهد بود.
"سید مخدوم رهین" وزیر اطلاعات و فرهنگ نیز روز یکشنبه در سخنانی زنده که از شبکه تلویزیون ملی پخش شد، اعلام کرد "حامد کرزی" رییس جمهور افغانستان به مناسبت درگذشت مارشال محمد قسیم فهیم، با صدور فرمانی 3 روز عزای عمومی در سراسر افغانستان اعلام کرد که بر اساس آن پرچم افغانستان در این مدت در سراسر جهان نیمه افراشته خواهد بود.
وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان، مارشال فهیم را قهرمان نبرد در عرصههای دفاع از مقدسات و نوامین ملی افغانستان خواند و گفت: مارشال فهیم در 13 سال گذشته همواره در راه صلح و تفاهم ملی کوشید.
رهین گفت: مارشال فهیم تلاشهای زیادی را در نبرد با متجاوزان در دوران مقاومت و همچنین خدمات زیادی را در عرصه تفاهم ملی و پیشرفت افغانستان انجام داده است که هرگز فراموش نخواهد شد.
وزیر اطلاعات و فرهنگ گفت: ملت افغانستان فرزند صدیق و وفادار خود را از دست داد.
دلیل درگذشت آقای فهیم، سکته مغزی عنوان شده است، او از مدتها به این سو از بیماری شکر رنج میبرد.
درگذشت مارشال فهیم با واکنشها در میان سیاسیون افغانستان مواجه بوده است.
بیشتر نامزدان ریاست جمهوری با نشر اعلامیهها درگذشت مارشال فهیم را تسلیت گفته و درگذشت وی را ضایع بزرگ برای مردم افغانستان عنوان کرده اند.
زندگی نامه مارشال محمد قسیم فهیم
مارشال محمد قسیم فهیم در سال 1957میلادی در منطقه اومرز در ولایت پنجشیر متولد شد دورهٔ تعلیمات ابتدایی را در زادگاهش به پایان رساند و سپس جهت فراگیری تحصیلات بیشتر وارد کابل شد و وارد دارالعلوم عربی شد.
محمد قسیم فهیم که در دوران حکومت حامد کرزی، به عالی ترین رتبه نظامی - مارشالی - رسید، به دنبال شهادت احمد شاه مسعود، فرمانده ارشد جبهه متحد ضد طالبان به شهرت رسید.
مارشال فهیم پس از شهادت مسعود در اثر یک حمله انتحاری، رهبری نیروهای مجاهدین را در مبارزه علیه طالبان به عهده گرفت و نقش مهمی را در فروپاشی رژیم طالبان با حمایت هوایی جنگندههای امریکایی بازی کرد.
فهیم پس از فروپاشی طالبان نیز در صحنه سیاسی افغانستان همواره حضور داشته، به استثنای پنج سال ریاست جمهوری انتخابی حامد کرزی، که به دلیل عدم حضور در دولت، نتوانست حضور خود را به شکل فعال حفظ کند.
او آموزشهای ابتدایی خود را در زادگاهش فرا گرفت و برای آموزش عالی، به کابل رفت و در رشته حقوق اسلامی درس خواند.
فرمانده جهادی
مارشال فهیم، پس از کودتای هفت ثور 1357 و مخالفت با حکومت تحت حمایت شوروی سابق در افغانستان، به پاکستان رفت.
او پس از اقامت کوتاه مدت در پاکستان، دوباره به افغانستان بازگشت و با گروههای مجاهدین، به ویژه در کنار احمد شاه مسعود، مخالفتهای مسلحانه خود را علیه حکومت آغاز کرد.
او فرماندهی بخشی از نیروهای مجاهدین را به عهده گرفت و در سالهای بعد نیز حوزه فرماندهی خود را گسترش داد.
فهیم در این سالها، نقش مهمی را در تنظیم گروههای مجاهدین در ولایات بدخشان، بغلان، تخار و قندوز بازی کرد.
تا آنکه پس از فروپاشی حکومت و پیروزی گروههای مجاهدین، فهیم همراه با نیروهای جهادی در سال 1371 وارد کابل شد. او در دولت مجاهدین به رهبری شهید برهان الدین ربانی عهده دار ریاست امنیت اسختبارات شد.
فرماندهی جبهه ضد طالبان
به دنبال قوت گرفتن گروه طالبان و تصرف پایتخت افغانستان از سوی این گروه، فهیم برای مدت کوتاهی فرماندهی گروههای جهادی را در جنگ علیه طالبان در شمال افغانستان به عهده گرفت.
در این سالها، او تحت فرمان احمد شاه مسعود میجنگید اما پس از آنکه مسعود در یک حمله انتحاری شهید شد، او در راس صفوف مجاهدین قرار گرفت.
پس از شهادت مسعود، تنظیم گروههای جهادی و مستحکم کردن آنها در مبارزه علیه طالبان، به یک چالش اصلی برای فهیم تبدیل شد.
پس از فروپاشی رژیم طالبان و برگزاری اجلاس بن، فهیم به عنوان معاون اول دولت موقت و وزیر دفاع افغانستان تعیین شد.
گوشه نشینی
حامد کرزی، رئیس جمهور افغانستان در نخستین انتخابات ریاست جمهوری فهیم را از معاونت خود کنار زد و به جای او، احمد ضیا مسعود، برادر شهید احمد شاه مسعود را به عنوان معاون اول خود معرفی کرد.
این اقدام که برای بسیاری غیرمنتظره بود، روابط میان مارشال فهیم و رئیس جمهور کرزی را تیره کرد، تا جایی که مارشال فهیم گفت، حامد کرزی دیگر هرگز از مجاهدین حمایت نخواهد دید.
در پنج سال ریاست جمهوری کرزی، مارشال فهیم گوشه نشینی اختیار کرد اما هر از گاهی از اداره کرزی در زمینه آنچه که او کنار زدن مجاهدین از قدرت میخواند، به شدت انتقاد میکرد.
تا آنکه حامد کرزی در انتخابات دوم، یک بار دیگر به سراغ فهیم رفت و او را بار دیگر به عنوان معاون خود در انتخابات معرفی کرد.
او در پنج سال گذشته معاون اول ریاست جمهوری افغانستان بود.
آقای فهیم در سالهای گذشته چندین بار مورد سوء قصد قرار گرفت اما جان به سلامت برد.
مارشال فهیم به هنگام فوت 57 سال داشت. وی متاهل و دارای چهار فرزند بود.
طبق قانون اساسی افغانستان هرگاه یکی از دو معاون ریاست جمهوری "استعفا و یا وفات کند"، رئیس جمهوری میتواند فرد دیگری را به تائید مجلس نمایندگان افغانستان جاگزین او کند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1588